Batman: Arkham City

Batman Arkham City (pc)


Gereviewed voor PC door BelgianTerror

Review | 16 December 2011 1:30 -

Een stad vol gevaar, gedoemd door criminaliteit. Enkel een detective, gehuld in het duister van de nacht, kan redding brengen. Uiteraard hebben we het dan niet over Darkwing Duck, maar eerder de spierbundel Batman van DC Comics. Twee maanden geleden konden we het vervolg op de gebeurtenissen in Arkham Asylum meemaken op de consoles, maar kan de terreur die plaats vindt in Arkham City ook op de pc bestreden worden?



Tot uw dienst

Als eerste opgave begonnen we niet zozeer met Batman, maar allereerst de client van Arkham City. Als je immers besluit om een fysieke retailcopy aan te schaffen, zal het spel vergezeld worden van Games For Windows Live. Je kan het vergelijken met andere clients als Steam en Origin, maar dan van Microsoft. Deze heeft in het verleden al heel wat stof doen opwaaien en dus keken we vooral naar het gebruiksgemak. Het idee is simpel, je maakt snel een offline account aan waardoor je kan spelen maar geen updates kan ontvangen of je kiest ervoor om online te gaan met behulp van je Windows Live ID wat eventueel ook snel aan te maken is. Het grootste voordeel van dit laatste is de integratie met de consoleservice Xbox Live. Je kan dus achievements behalen, berichten ontvangen en versturen of voicechatten met vrienden, zowel over Xbox Live als Games For Windows Live. Ook de aansluiting van een Xbox 360-controller is geen enkel probleem. Al bij al is het systeem dus simpel en effectief. Ingame heb je er geen storing van en het speelt dus zoals ieder ander spel, op het occasionele "bleep bloop" na dan van een melding (achievements/berichten/updates).

 

Batman

 

Overdaad schaadt

 

Nu we dus de meer technische kant hebben gehad is het tijd voor de game. Over de verhaallijn zullen we kort zijn, gezien we hier amper dingen over kunnen zeggen zonder het mysterie van Arkham City te verpesten voor jullie. Weet gewoon dat de hoofdlijn goed geschreven is, en je daarnaast tal van nevenmissies kan doen. Elk verhaal apart is een meesterstuk. maar daar knelt ook een beetje de schoen. De verhalen zijn geschreven als op zichzelf staand en zijn amper met elkaar geïntegreerd. Zo klopt de context van zijmissie A niet met de hoofdverhaallijn als je al te ver hebt gespeeld. Of komt verhaal B zo uit de lucht gevallen dat het een beetje misplaatst voelt. Dit alles valt dan weer te herleiden tot de gigantische hoeveelheid superschurken die hun aandacht opeisen. The Joker blijft de voornaamste tegenstander, maar andere personages als The Mad Hatter, The Riddler, Deadshot en Poison Ivy willen ook hun plaats in de spotlight. Je krijgt dus al snel een wirwar van opdrachten waardoor je helemaal niet meer kan volgen. We raden dan ook steevast aan je eerst op de hoofdverhaallijn met The Joker te storten vooraleer je al de rest aanpakt. Het zorgt voor een betere en vooral overzichtelijkere speelervaring.

 

Uiteraard staat Batman niet ongewapend in zijn strijd tegen al dit onrecht. Hij bezit een ongelofelijk groot arsenaal aan gadgets, en ook hier weer schaadt de overdaad. Zo heb je van de standaard Batarang alleen al drie versies die je op hun beurt dan weer kunt upgraden met meerdere functies. Hoewel elke gadget meerdere doelen kan dienen mits upgrades, heb je toch te vaak één specifieke gadget nodig die je moeilijk kan vinden tussen al dat leuks. Het gebeurde dan ook meermaals dat we op een cruciaal moment het verkeerde gadget namen uit onze onzichtbare rugzak, wat prompt leidde tot een afranseling door de vele criminelen rondom ons.

 

Begijp ons niet verkeerd, de algemene gameplay van Batman Arkham City is een geweldige ervaring. Vooral het gevechtssysteem is weer om duimen en vingers van af te likken. Maar Batman zou Batman niet zijn zonder zijn gadgets, en het is dan ook jammer dat men dit onderdeel een beetje verpest door te veel te hebben willen doen. Hetzelfde kan men eigenlijk ook zeggen van de zogenaamde detective mode. Hierdoor zie je alles in een blauw/oranje waas en kun je makkelijk geheime routes/vijanden/riddles zien, maar het doet te veel. De functie is namelijk zo handig en bij zoveel momenten verplicht, dat je vaker dan niet rondloopt in deze blauwe omgeving in plaats van in de grauwe doch prachtige kleuren van de stad.

 

Batman

 

Pc superieur?

 

Wat trouwens wel een domper was, en blijkbaar specifiek aan de pc-versie lag, was het feit dat we ons suf zochten over hoe de huidige missie verder te doen laten verlopen. Klinkt als een fout langs onze kant, maar als blijkt dat het dak waar je op staat eigenlijk een vloer moet zijn van de volgende verdieping, dan kun je gerust spreken van een grote fout. We hebben het een drietal keer meegemaakt dat we ons suf zochten naar een objective, enkel om tot de conclusie te komen dat er gewoon een deel van een gebouw (inclusief vijanden en objective) niet ingeladen was. Simpelweg het spel even heropstarten lost het probleem op, maar dat zou er in de eerste plaats gewoonweg niet mogen zijn.

De engine lijkt echter niet alleen hiermee soms in de fout te gaan, maar ook onze framerate nam geregeld een duik. Arkham City is een pracht van een stad en we snappen gerust dat als je begint rond te zweven met je Batcape, dat je rate lichtjes daalt, maar van een stabiele 55 fps naar iets lager dan twintig is toch onacceptabel. Vooral als het niet eens een staaltje van grafische rekenkracht is. De framedrops kwamen immers te pas en te onpas; midden in een gevecht kon je framerate halveren zonder enige verklaring. Hetzelfde gold voor een vlucht boven de stad of een bezoekje aan een gesloten riolering. Het ene moment vlot, dan traag, dan weer vlot. Niet brekend voor het spel gezien de gemiddelde duur van de drop drie seconden was, maar wel frustrerend in het midden van een gevecht of challenge.



Conclusie van BelgianTerror voor deze game.


Batman Arkham City is een spel met een lekker verhaal, goede graphics en solide gameplay. Helaas laat het steken vallen door 'te veel' te willen doen. Het spel is ruw bekeken erin geslaagd om nog beter te worden dan zijn voorganger Arkham Asylum, maar als je kijkt naar het fijnere werk merk je dat dit product niet helemaal af is. We raden dus aan om eventueel de consoleversie te halen of te wachten op een grote patch van Warner Bros die de minpunten herstelt.

82

Pluspunten

+ Knappe graphics
+ Solide gameplay
+ Sterke verhalen...
Minpunten

- ... die echter niet op elkaar inspelen
- Framedrops/ongeladen objecten
- Overdaad aan gadgets en superschurken

Informatie over Batman: Arkham City


Releasedatum: 25-11-2011
Ontwikkeld door: Rocksteady Studios
Uitgegeven door: Warner Bros Interactive
Genre: Action
SinglePlayer
Beschikbaar op: pc x360 ps3
Age 16+
 
1 100% rep

Wesh zegt op 16/12/2011 6:45   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Den dezen zal idd wachten om een grote patch. Klinkt voor de rest wel als een sjieke must-play.
2 100% rep

Thysios zegt op 16/12/2011 7:34   [?]

  Rating 1 16+ 16+
BT, gij hebt toch echt een chanceke da gij al die games moogt reviewen hé zeg
3 100% rep

biertap zegt op 16/12/2011 9:18   [?]

  Rating 1 16+ 16+
heb het spel ook op pc; en niks van last van framedrops... graphics zijn echt om u vingers af te likken... (hd 5850, geen al te zware kaart dus)
3.1 100% rep

BelgianTerror zegt op 16/12/2011 11:52   [?]

  Rating 0 16+ 16+
AMD Phenom II X6 1090T @3.5Ghz, dual ATI 6950 via Crossfire en 8 GB DDR3@1866Mhz

Dus aan mijn systeem zal het niet liggen ^^ Het zal vooral de dx11 optie zijn die het veroorzaakte dan.
3.2 100% rep

joa_111 zegt op 16/12/2011 13:03   [?]

  Rating 2 16+ 16+
ik had hier ook framedrops enzo, maar Overdaad aan gadgets en superschurken als minpunt, het blijft nog steeds batman BT
3.3 100% rep

iTrader9 zegt op 16/12/2011 16:45   [?]

  Rating 2 16+ 16+
Neen, toch niet. Niets van vermelde bugs of framerate drops te merken op verschillende configuraties.

En altijd diezelfde domme uitspraak: "aan mijn systeem zal het niet liggen"

Get your head out of your ass en aanvaard gewoon dat het WEL aan uw systeem ligt. Daarom hoeft het niet hardwarematig te zijn.
3.4 100% rep

biertap zegt op 16/12/2011 20:54   [?]

  Rating 0 16+ 16+
mja, genen dx11 geprobeerd ik; zou wss bijna nie te spelen zijn; of idd me framedrops... Nuja, mij nie gelaten...Speel het liever supervlot zonder dx11 of haperend met Spel zieter hoe dan ook al goe uit.
3.5 100% rep

BelgianTerror zegt op 16/12/2011 23:58   [?]

  Rating 0 16+ 16+
@ Itrader, elke config die ik heb geprobeerd leverde framdedrops op DX11, de aangeraden instelling voor betreffende systemen... dan ligt de fout bij de ontwikkelaar, niet onze systemen.
3.6 100% rep

iTrader9 zegt op 17/12/2011 2:21   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Op mijn brakke pc draait het dan toch in Directx11 maxed out in 1920x1080 op 60 fps zonder framedrops. Net zoals bij alle andere mensen. Raar hé... Waar zou het nu aan liggen?

Jouw reviews zijn een pak beter en aangenamer om te lezen als er geen gezaag in staat over hoe brak het wel niet draait op jouw brakkepc. En je gewoon enkel gameplay/graphics/sound/sfeer/verhaal reviewt.

Negatieve subjectieve commentaar zoals persoonlijke performance issues horen niet in een review.
Windows Live bespreken is al even nutteloos.
En 90 % van alle Windows spellen sinds 2006 hebben x360 controller support.

En de freeroam/vrijheid dat Batman Arkham City net onderscheidt van Arkham Asylum breek je ook af.

Probeer gewoon terug wat objectiever, leuker en met minder gezaag reviews te schrijven. Back2basics.
3.7 100% rep

BelgianTerror zegt op 17/12/2011 12:52   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Toch aan het spel? Alle mensen betekent 100% minus mezelf. Nochtans zal ik bij elk probleem een mail sturen naar WB, of hun forums afschuimen op zoek naar gelijkaardige situaties.

Bijgevolg kwam ik erachter dat deze drops wel degelijk een terugkerend fenomeen zijn. Misschien is het afhanekleijk van je type procesoor of graka, maar gezien meerdere mensen het hebben verzwijg ik dit niet.

Ik geef toe dat bij een pc-review je moet oppassen. Je hebt zoveel verschillende systemen dat elk anders zal reageren. Maar ik test altijd alles op het hoogste en kijk hoe dit vlot bij gelijkaardige systemen. Je wilt immers toch het maximum persen uit je geld?

GFWL bespreek ik omdat dit verplicht is en onderdeel uitmaakt van het spel. Bezie het als extraatje

Ik schijf mijn mening getoetst met feiten waardoor ik tracht objectiviteit te benaderen. Uiteraard zal de ene A vinden en de andere B, maakt ons uniek als persoon he.

Maar ik verander niet mijn manier van reviews schrijven omdat de mainstream dit vind. Beïnvloeding is uit den boze voor me. Het is niet omdat de hype zegt dat een spel schitterend is, dat de realiteit ook waar is. Ik bevestig of ontkracht dit graag, en hoewel het spel geweldig is, heeft het genoeg foutjes om het weg te houden van perfectie.
3.8 100% rep

Matthew zegt op 17/12/2011 13:02   [?]

  Rating 0 16+ 16+
iTrader9, keep it down graag. Het zijn problemen die nog voorkomen en niet alle bugs zijn zelfs besproken geweest.

Er bestaat niet zoiets als een objectieve review. Wie dat verzint, kan evengoed het persbericht plaatsen van de uitgever. Dit is een artikel getoetst aan de ervaring van de recensent en van niemand anders. Waarom zou hij die dingen moeten negeren en stilzwijgen?
3.9 100% rep

Bexorcist zegt op 18/12/2011 19:20   [?]

  Rating 0 16+ 16+
iTrader, jij bent een batser! Ik heb geen brakkesysteem i7-2600K @ 3,4b Ghz, 8gb DDR3 Ram, SSD schijf 120gig + GTX570 en het spel is niet te spelen maxed out op 1920 x 1200 met directx 11 aan. Zelfs na de patch haal ik nog maar een gemiddelde framerate van 28 tot 32. Dus ik vraag me eigenlijk af wat voor brakkesysteem jij hebt, als zelfs het mijne de slecht gecodeerde dx11-instellingen niet kan halen.
4 100% rep

Behamut zegt op 16/12/2011 9:29   [?]

  Rating 8 16+ 16+
Een darkwin duck spel zou zo bangelijk zijn!
5 100% rep

$carface zegt op 16/12/2011 9:50   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Op andere sites zegge ze juist dat pc versie beter is en dat de catwoman missies erbij zitte ipv dlc bij console
6 100% rep

Bram Lacor zegt op 16/12/2011 11:15   [?]

  Rating 4 16+ 16+
Enkele rare minpunten zoals:
Te veel gadgets... niet echt last van gehad. Ik maakte zelfs meer gebruik van gadgets in AC dan in AA.
Ook het minpunt van de detective mode is er een waar ik absoluut geen last van heb gehad.
Om niet te zeggen ik vond dat beide punten net veel verbeterd waren.
6.1 100% rep

RainbowDash zegt op 16/12/2011 12:19   [?]

  Rating 0 16+ 16+
2, heeft "BT" wel de eerste game gespeeld?..
6.2 100% rep

BelgianTerror zegt op 16/12/2011 12:38   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Jup, heb de eerste game ook gespeeld

En toen vond ik het aantal gadgets net voldoende, maar de detective mode blijft TE nuttig. Klinkt raar, maar het mag niet de bedoeling zijn dat je 80% van de tijd rondloopt in die modus, omdat je gewoon 'zicht' je niet toelaat het spel degelijk te spelen (riddles, challenges, gevechten,...)
6.3 100% rep

Michster zegt op 16/12/2011 17:05   [?]

  Rating 1 16+ 16+
²

1) Less is more. Zelfde probleem als met de laatste AC.

2)BT verwoord het prima: als je een modus hebt die in wezen, een lichte hulp zou moeten zijn, dan zou je hem niet 80% van de tijd moeten aanhebben. Nou ja, hopelijk verbeteren ze dat in een nieuwe batman-game weleens.
6.4 100% rep

Bram Lacor zegt op 17/12/2011 3:32   [?]

  Rating 2 16+ 16+
1) Meeste gadgets bieden eindelijk een meerwaarde (bv zipline) en niemand verplicht je om in gadgets xp te investeren, laat staan ze allemaal te gebruiken. Het zijn gewoon wat meer strategische mogelijkheden die bij jou speel stijl kunnen passen.
Als je nu verplicht gebruik moest maken van het hele resem gadgets om vooruit te geraken in het spel zou ik snappen dat dit een minpunt is. Hier gaat het echter over vrijblijvende extra's.

2) Als je detective mode 80% van de tijd gebruikt ligt dat niet aan het spel... Het is volgens mij ook zwaar overdreven. Dat zou neer komen op 8uur van de 10uur dat je in detective mode rondloopt. Ik denk dat 2u van 10u een stuk realistischer is.
6.5 100% rep

silent785 zegt op 17/12/2011 14:27   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ik zat ook veel minder in detective mode(gewoon omdat er anders geen map is).
7 100% rep

silent785 zegt op 16/12/2011 14:29   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Overdaad aan superschurken? Da's just leuker als er meer villians zijn.
8 100% rep

Skorm94 zegt op 16/12/2011 14:49   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Ik snap het minpunt overdaad aan gadgets toch ook ni ze
hadge dan gewille da ge alleen maar dezelfde gadgets als in AA kon gebruiken? Liegt miss aan u speelstijl
(no offence) maar ik heb da net als leuk ervaren.
ge kunt altijd wel wa anders probere
9 100% rep

Brecht89 zegt op 16/12/2011 15:13   [?]

  Rating 1 16+ 16+
ja shit he gisteren gekocht
hoop toch dat het meer waard is dan die 82 en anders doe ik wel alsof

nu 10 uur van de aardbol verdwijnen..

see ya
10 100% rep

iTrader9 zegt op 16/12/2011 16:51   [?]

  Rating 2 16+ 16+
Bar slechte en subjectieve review.
10.1 100% rep

Matthew zegt op 16/12/2011 22:44   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ooit eens een objectieve mening gezien?
10.2 100% rep

BelgianTerror zegt op 16/12/2011 23:58   [?]

  Rating 1 16+ 16+
Dank u <3 Ik hou van constructieve kritiek
10.3 100% rep

Bram Lacor zegt op 17/12/2011 4:02   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Een spel is een object dus waarom zou een objectieve mening niet mogelijk zijn? Ik haat bijvoorbeeld race games, maar ik vind Forza 4 wel een geweldig 90+ spel.
Als meningen niet objectief zouden kunnen zijn zou ik het een kut spel vinden.
10.4 100% rep

BelgianTerror zegt op 17/12/2011 12:54   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Ik haat puzzelgames in het algemeen en toch kreeg Trine 2 een 92% van me... ik HOU van games als Batman, maar toch kreeg deze slechts 82%... why?

Zoals ik hierboven al zei, een review is een eigen mening getoetst aan feiten om zo objectiviteit te benaderen. Je zal echter altijd van mening verschillen met iemand, dat kan niet anders.
10.5 100% rep

Bram Lacor zegt op 17/12/2011 18:08   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Mijn comment was geen commentaar op je review hoor Het ging mij om het theoretisch principe van objectiviteit. Een mening kan perfect objectief zijn. Als jij zegt dat het spel bugs bevat is dat een objectieve mening. Al kan het perfect zijn dat iemand anders zegt dat het geen bugs bevat. Het is en blijft een objectieve constatatie vanuit een subject. Ook de grote hoeveelheid aan gadgets/schurken zou perfect objectief zijn indien je het spel hier (zo goed als) niet op afrekent.
11 100% rep

humpus zegt op 16/12/2011 17:15   [?]

  Rating 0 16+ 16+
@ itrader: Wow, eerst antwoorden op zijn comment en 5 minuten later dit posten.
Making friends, are we?
12 100% rep

Opiate zegt op 16/12/2011 18:58   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Sorry, maar uw minpunten slagen nergens op. Heb het spel al een tijdje op PC, draait vlekkeloos...

En overdaad aan superschurken/gadgets? Really? Eén van die zalige aspecten aan de game is net dat het zo ongelooflijk uitgebreid is terwijl de core gameplay/story heel makkelijk instapbaar is.
12.1 100% rep

BelgianTerror zegt op 17/12/2011 0:01   [?]

  Rating 0 16+ 16+
Is uiteraard enkel mijn mening he. Geen idee of jet het spel uit hebt, maar de helft van de gadgets blijft quasi onbenut, terwijl het pletora aan schurken u soms in de war brengt over hun specifieke rol.
13 100% rep

picasso123 zegt op 17/12/2011 10:57   [?]

  Rating 2 16+ 16+
Ach jongens toch stop eens met zagen. Die minpunten zijn nu eenmaal zijn mening. Zeer mooie review !
13.1 100% rep

Vincort zegt op 17/12/2011 11:51   [?]

  Rating 1 16+ 16+

Je hebt een 9lives account nodig om een reactie te kunnen plaatsen. Gelieve in te loggen of je te registreren!

8.4

0


Al 29 stemmen
Positie op de 9Lives ranking #775 [?]
7 members willen dit spel. Voeg dit spel toe aan mijn wenslijst » 17 members hebben dit spel. Voeg dit spel toe aan mijn collectie »

Video's over deze game

9Lives - next generation gaming Batman Arkham City The Joker trailer - 00:01:55 min Meer
Copyright © 2014 Telenet N.V. - Wedstrijdreglement - Algemene voorwaarden - Mobiele website